Samen Beslissen

In deze fysieke of on-line training, nemen de medisch onderlegde trainers de artsen samen met de trainingsacteur mee, in hoe de 4-stappen te nemen als het gaat om Samen Beslissen. Er wordt gewerkt met onderstaande onderwerpen:

  • Borstkanker (keuzehulp: nacontrole)
  • CVA (keuzehulp: ontslagmogelijkheden)
  • Chronisch nierfalen (keuzehulp: nierfunctie vervangende therapie)

 

 

Na de theorie gaan de artsen in gesprek met een ervaren gesprekspartner, de geschoolde ‘zorg’ trainingsacteur die de patient speelt. Deze ervaren gesprekspartners weten feilloos handvatten en kansen te bieden, zodat de arts hierop kan inspelen. 

De gesprekspartner speelt feedback in het moment, zodat de arts leert hoe om te gaan met zijn/haar eigen communicatie en gedrag. Ook volgt er na het gesprek altijd een rondje concrete en heldere feedback waar de arts zijn/haar voordeel mee doet. 

Onze, inmiddels jarenlange, ervaring leert dat de artsen dit een erg leerzaam proces vinden, en zij het erg waardevol vinden om concrete feedback te ontvangen. Vaak zijn ze zich ook niet voldoende bewust van wat ze doen of juist niet doen. 

De trainingen worden gegeven door professionals; Haske van Veenendaal en Arwen Pieterse. FMA verzorgt de acteurs.

‘Ik dacht dat ik een dokter was die goed luisterde, maar ik realiseer me nu dat ik heel snel in de dokter modus schoot. Ik weet wat u heeft, zei ik dan, dat is bekend uit de literatuur, en dan kwam ik met symptomen en behandelopties. 

Met de beste bedoelingen, ik wilde patiënten het idee geven dat ik wist waarover ik sprak. 

Nu zou ik vragen: wat betekent het voor u? Hoe voelt u zich eronder?’

Prof.dr. Udo Kischka

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.