Visserij videos

Deadliest Catch in Nederland 

Voor het kennisplatform Vistikhetmaar verleent FMA al enige jaren haar medewerking en werken wij met veel plezier mee aan de kennisdossiers t.b.v. de Nederlandse visserij. Hoewel met een knipoog geacteerd, zijn de onderwerpen serieuze casuistieken voor de gehele visserij in Nederland. 

Hieronder enkele voorbeelden. 

Nu de Britten hebben besloten om de EU te gaan verlaten heeft dit mogelijk grote gevolgen voor de Nederlandse visserij. Op dit moment zijn er namelijk Europese afspraken over bijvoorbeeld toegang tot elkaars wateren, de verdeling van quota, handel en visserijonderzoek. De Brexit heeft tot gevolg dat ze hierover nieuwe afspraken moeten maken. 

De Noordzee is een heel drukke zee. Men zegt zelfs, één van de drukste zeeën ter wereld. Van oudsher zijn er activiteiten zoals handel, energiewinning, zandwinning, defensie en recreatie. Nu zijn er ook nog offshore windparken bijgekomen, en in de toekomst komen er nog meer. Waarom en hoe zit het dan met de ruimte op de Noordzee voor vissers? 

Ieder jaar komt er nog behoorlijk wat afval in zee terecht. Een deel van dat afval komt vanaf het land en wordt door de wind of rivieren naar zee gevoerd. Een ander deel van het afval komt direct in zee terecht. Hierbij kun je denken aan afval van het strand, de scheepvaart, de offshore industrie en de visserij. Waar ligt de verantwoordelijkheid van de vissers? 

Camera 1: Riske de Vries 

Camera 2: Caroline Keman

Geluid: Leo Franssen / Willem de Wijs

Regie / scenario: Grietje Evenwel 

Acteurs: Jasper van der Pijl, Mitra van der Wielen, Rick Verstraten 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.